Zes februari vond het eerste evenement van de Sustainable Healthcare Challenge 2019 plaats; de Inspirator. Meer dan honderd enthousiaste studenten, partners en andere geïnteresseerden waren naar de JIM toegestroomd om zich te laten inspireren door de verschillende sprekers en round tables.

Na de opening begon Hugo te Kaat de avond met het schetsen van een uitdaging. Hoe kunnen we de exponentieel stijgende kosten in de zorg zoveel mogelijk drukken? De oplossing hierop is het integreren van de nieuwste en meest innovatieve producten, iets waar Hugo samen met zijn klanten intensief aan meewerkt. Hierna was het de beurt aan Leonard Witkamp, die het publiek schokte door te vertellen dat ziekenhuizen overbodig, soms onethisch zijn en in 2030 waarschijnlijk niet meer bestaan. Te dure opnames in het ziekenhuis, behandelingen die ook thuis gedaan kunnen worden en ziekenhuisinfecties zijn een aantal redenen om de zorg anders in te richten. Na een korte actieve discussie en wat brandende vragen was een deel van het publiek overtuigd van de stelling. Leonard sloot af met een oproep om samen te ondernemen en innoveren om dit probleem te tackelen.

Er was een korte pauze voordat de round tables plaatsvonden. Tijdens de round tables werd samen met partners van de SHC nagedacht en gediscussieerd over onderwerpen zoals de integratie van eHealth, het inzetten van WO en HBO studenten in het sociale domein en het vinden van een product-market fit. De laatste spreker was Willem Herter. Willem was met zijn bedrijf, Pacmed, in 2016 een van de winnaars op de Challenge & Congress van de SHC. Pacmed zorgt door middel van machine learning er voor dat artsen makkelijker de beste behandelingen kunnen toewijzen aan patiënten. Kosten worden hierdoor lager, omdat dure behandelingen efficiënter ingezet kunnen worden.

Na een avond vol leerzame en inspirerende momenten kon nog nagepraat worden in de Skybar van de JIM. Het SHC bestuur bedankt alle aanwezigen die de Inspirator een fantastische avond hebben gemaakt!

We hopen jullie allemaal te zien bij de Masterclass (op 7 maart) en de Challenge en Congress (op 23 mei)!