Vrijdag 2 november, het was zover, de Accenture Innovation Awards 2018! Dit jaarlijks terugkerende evenement stond in het teken van innovatieve ondernemingen, pitches en intressante sprekers waar acht verschillende thema´s werden belicht. De thema’s waren klimaat, educatie, financiën, gezondheidszorg, leven & werken, mobiliteit, voeding en beveiliging. Annelieke (start-up manager) en Daan (externe relaties) kregen dit jaar de mogelijkheid om zich tijdens deze dag vol energie onder te dompelen in de wereld van innovatie!

De dag begon wat rommelig vanwege uitvallende treinen tussen Rotterdam en Utrecht, maar gelukkig net op tijd aangekomen voor de roundtables. Hiermee werd de dag gestart, waar aanwezige konden kiezen uit de volgende thema’s: klimaat, educatie, artificial intelligence, gezondheidszorg, beveiliging, mobiliteit, voeding, industry X.0, internet of things, klantenervaring, financiën, big data/ data analytics, blockchain en leven & werken. Na het bijwonen van een roundtable, waar de industrialisatie: Scale analytics to real value besproken werd, was het tijd voor de officiële openingsceremonie . In een prachtige, industriële, locatie DeFabrique, werd iedereen verwelkomd.

De opening barstte van de energie en de dagvoorzitter zette vanaf moment één de toon. Na de opening was het tijd voor iedereen om zijn eigen weg op te gaan. Het programma zat vol met deepdives, innovation specials, pitches per thema, innovation tours, een innovation playground en natuurlijk de bekendmaking van de acht winnaars van de Accenture Innovation Awards 2018.
Tijd voor de pitches van de ondernemers met als thema Health! In een boksring achtige setting met felle lampen, een moderator waar je je soms aan irriteerde, muziek en een luide klok, gingen de 5 finalisten de strijd aan. Het aanbod was sterk en gevarieerd, van een AI chatrobot, een detectiearmbad tot een micro-chip die menselijk cellen draagt. Ook de kritische en terechte vragen van de jury werden doorstaan. Wel was er een duidelijk verschil in de fase van ontwikkeling van de verschillende start-ups en de ervaring van de ondernemers.

Na de pitches hebben we ons laten inspireren door een aantal deepdives. Op vier verschillende plekken was er de de mogelijkheid om via een koptelefoon mee te luisteren naar discussies, lezingen en debatten! We hadden van te voren besloten om ons niet alleen te richten op de sector Health. Zo was er een lezing over de ‘paradigm-shift’ die momenteel gaande is binnen de educatie. Tijdens en na de industriële revolutie is het curriculum van scholen vooral gericht op cognitieve lering, maar waar tegenwoordig steeds meer nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling van een sociale skillset bij kinderen. Dit vergt niet alleen wat van de leerlingen, maar ook van de leraren. Een klassieke opgeleide leraar heeft mogelijk moeite met deze kanteling. De sprekers gaven aan dat technologie hierbij kan ondersteunen (niet vervangen!). Een interessant onderwerp, zeker omdat de gezondheidszorg zich in een soortgelijke ontwikkeling bevindt. De verschuiving van de 2e naar de 1e-lijn, de tegenwoordige vanzelfsprekendheid van netwerkzorg, technologische ontwikkelingen (e-Health en meer), vraagt van iedere medewerker in de sector om andere eigenschappen om de veranderingen tot stand te brengen!

De afsluiting bestond uit het bekend maken van de winnaars. Wederom zorgde de dagvoorzitter weer voor een bom aan energie, waardoor zelfs na een drukke innoverende dag je aandacht meteen gegrepen werd. Van het thema Health was Biond, de ‘organ-on-chips’, de winnaar! Het technische verhaal laten we voor hier achterwegen, maar neem gerust een kijkje op hun website.

Daarna was een borrel. Een flinke borrel! Na een geslaagde en interessante dag sloten Daan en Annelieke af met een biertje aan de bar en verlieten het pand met nieuwe inzichten over onder andere educatie, big data, de gezondheidszorg en hebben ze kunnen afkijken hoe een goed georganiseerd evenement eruit ziet! We hopen dat de borrelaars nog iets hebben kunnen onthouden, want het leek een lange en gezellige avond te worden.