Op 23 Mei 2019 was het belangrijkste event van de Sustainable Healthcare Challenge: de Challenge & Congres 2019 met het thema ‘Connecting Worlds: Samen zetten wij stappen vooruit’! In het nieuwe KPN gebouw in Rotterdam mochten vijftien startups voor een enthousiast publiek hun idee presenteren om structurele en financiële hulp te winnen voor hun startup.

Connecting Worlds

Met een geweldig uitzicht over de Erasmusbrug ging om 10.30 uur het programma van start. Iedereen kreeg onder het genot van een kopje koffie of thee de kans om elkaar te ontmoeten, voordat dagvoorzitter Christiaan Teeuwen, SHC Ambassadeur, het evenement aftrapte. Rosaline Wedzinga van KPN Health gaf het openings woord. Ze verwelkomde iedereen namens KPN Health en liet een indrukwekkende video zien over waar KPN Health mee bezig is waarbij het belang van zorginnovatie en vernieuwing in de zorg, en uitdraging het hoofd te kunnen bieden. Daarna presenteerde Lisa-Marie, voorzitter van SHC, het thema “Connecting Worlds.” Wij hebben de afgelopen negen maanden geprobeerd om zoveel mogelijk spelers in the zorgwereld bij elkaar te brengen. Van ziekenhuizen en VVT-instellingen tot advocaten en zorgverzekeraars. En ook op de C&C willen we graag voortzetten: verbindt, ontmoet nieuw talent en deel je kennis. Want samen zetten we stappen vooruit.

Het publiek bestond uit de SHC-partners, young professionals, studenten, coaches, ondernemers en andere geïnteresseerden met een blik op de toekomst van de zorg. Daarnaast introduceerde Christiaan de sprekers, bestuursvoorzitter Ivo van Schaik en Veerle Struben, Chief Innovatie, van het Spaarne Gasthuis en Ide Swager, oprichter van Momo Medical. Ook was er een expertpanel aanwezig, bestaande uit Maarten Den Braber (Oprichter en eigenaar van Nexthealth), Robbert Jan Hanse (Oprichter en CEO van Holland Startup) en Casper Smeets (Oprichter van 7D Health). Het expertpanel had de taak om feedback te geven aan de ondernemer na afloop van zijn of haar pitch.

Eerste Spreker en Pitches Startups
Ivo van Schaik & Veerle Struben gaven een presentatie over wat belangrijk is voor start-ups wanneer zij voet aan wal willen zetten binnen een ziekenhuis. Ervaring heeft hen namelijk geleerd dat het best moeilijk is voor beginnende ondernemers hun weg te vinden in de medische wereld. Ze noemde als voorbeeld dat bij taalgebruik het al mis kan gaan. Beide partijen moeten elkaar kunnen begrijpen in medische en start-up termen. Daarom hebben zij, in samenwerking met Smart City Haarlem, een innovatieprogramma ontwikkeld om start-ups en scale-up die de ziekenhuiszorg toekomstbestendig willen maken.
Na de geweldige presentatie bij Spaarne Gasthuis stond de eerste ondernemer klaar om zijn verhaal te houden. Ieder startup had 90 seconden om te pitchen en kregen daarna waardevolle feedback van de expertpanel. De stemming zat er meteen goed in met Een Alarmerend Probleem en vervolgens mochten de volgende seven startups pitchen tijdens deze eerste pitchronde: Castana, Durf te Delen, Kuura, Healthbud, Mind Mansion, Mint Zorgadvies en Klikstart – Start Samen. De passie spatte er vanaf tijdens de pitch! Het was een leuke sfeer voor de lunch pauze waarin het publiek de kans kreeg om de verschillende standjes van traject deelnemers in de innovatiemarkt te bezoeken.

Pitches startups & tweede spreker
Vervolgens riep Christiaan na een drie kwartier iedereen weer naar z’n plek voor Pitch Ronde 2. De volgende zeven startups hun idee presenteren: Neuro-friendly Lifestyle, Kozie, Wellbyte, Plexus, Share Your Care, Sidekick en Vitalflap. Ook deze startups moesten binnen de gestelde 90 seconden te pitchen! Voorafgaand was afgesproken dat het publiek zou gaan staan en applaudisseren wanneer de 60 seconden voor de pitch waren verstreken. Ook in deze ronde kreeg iedere startup na afloop waardevolle feedback van het expert-panel, bijvoorbeeld over het businessmodel of de haalbaarheid van het idee. Tevens werd er middels een scorelijst bijgehouden in het programmaboekje waar de betreffende publiek ook input kon leveren. Na afloop van de presentaties werd het publiek gevraagd om hun stem uit te brengen op de startup die volgens hen de grootste indruk had gemaakt en welke de publieksprijs zou moeten winnen. Het publiek vulde zijn/haar voorkeur in, terwijl de SHC-partners de vijf winnende startups selecteerden met het SHC jaarbestuur. Na de tweede ronde vertelde Ide Swager, oprichter van Momo Medical en oud deelnemer van de SHC, over zijn perspectief also ondernemer en de evolutie van zijn ideeën en technologie.

Live-bidding
Na de tweede pauze brak het belangrijkste moment van de dag aan: de vijf winnende startups werden bekend gemaakt. Deze mochten nog een keer vijf minuten pitchen om de partners van de SHC en de zaal te overtuigen waarom hun onderneming een financiële of in-kind bijdrage zou moeten ontvangen. De vijf winnende startups waren Een Alarmerend Probleem, MINT Zorgadvies, Healthbud, Vitalflap en Pexus! De publieksprijs werd uitgereikt aan Een Alarmerend Probleem!
Gedurende de Live Bidding zorgde dagvoorzitter Christiaan Teeuwen ervoor dat de vijf startups na iedere presentatie financiële en in kind bijdragen ontvingen van de SHC-partners en andere investeerders gezamenlijke waarde van 16.700,00 euro. Op deze manier kunnen de winnaars hun startup laten groeien en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk het doel van de Sustainable Healthcare Challenge! Vervolgens werden de vele prijzen, zoals strategiemiddagen, kopjes koffie en juridisch advies, uitgedeeld aan de startups.

Na deze energieke dag werd iedereen verzocht om zich te verplaatsen naar Happy Italy, voor de borrel. Er werd volop nagepraat over de pitches, presentaties, uitgedeelde prijzen en toekomstplannen van de startups en SHC. Tussendoor werden er kaartjes en telefoonnummers uitgewisseld terwijl iedereen genoot van een hapje en een drankje.

Wij van het jaarbestuur kijken vol enthousiasme terug op een geweldige Challenge & Congress 2019 met onze partners, support partijen, startups, coaches, de Raad van Toezicht, ambassadeurs en investeerders zorginnovatie hebben kunnen stimuleren voor een duurzame gezondheidszorg! Nogmaals bedankt en tot volgend jaar!