Het belangrijkste event van de Sustainable Healthcare Challenge was 1 juni 2017 eindelijk daar: De Challenge & Congres 2017 met het thema ‘De Mens Centraal’! In het Erasmus Center for Entrepreneurship mochten vijftien startups voor een enthousiast publiek hun idee presenteren om structurele en financiële hulp te winnen voor hun startup.

Het belang van zorginnovatie
Met een geweldig uitzicht over Rotterdam ging om 13.00 uur de netwerklunch van start. Iedereen kreeg onder het genot van een broodje en een drankje de kans om elkaar te ontmoeten, voordat dagvoorzitter Wilbert Bekendam aftrapte met een welkomswoord. Hij vertelde over het belang van zorginnovatie en vernieuwing in de zorg, om uitdagingen, zoals de stijgende zorgkosten, het hoofd te kunnen bieden. Het publiek bestond uit de SHC-partners, young profesisonals, studenten, coaches, ondernemers en andere geïnteresseerden met een blik op de toekomst van de zorg. Daarnaast introduceerde Wilbert de twee sprekers, bestuursvoorzitter Diana Monissen van het Máxima Centrum voor Kinderoncologie en Jeroen Crasborn, senior adviseur zorgstrategie bij het Zilveren Kruis. Ook was er voor de eerste keer een expertpanel aanwezig, bestaande uit Irene Reiziger (innovatiemanager HagaZiekenhuis), David Buis (co-assistent) en Kathy Mulders (co-founder WindTales, winnaar SHC 2014). Het experpanel had de taak om feedback te geven aan de ondernemer na afloop van zijn of haar pitch.

Pitches startups & eerste spreker
Na de introductie stond de eerste ondernemer klaar om zijn verhaal te houden: 2Tango.Signs verpletterde het publiek met een presentatie over digitale communicatie voor autistische kinderen. De passie spatte er vanaf tijdens de pitch! De stemming zat er meteen goed in en vervolgens mochten de volgende vier startups pitchen tijdens deze eerste pitchronde: ADS-Spiegel, BEP, Beternaborstkanker en CC Diagnostics. Allen waren binnen de minuut gebleven en kregen daarna waardevolle feedback van het expertpanel.
Vervolgens schetste Diana Monissen de zorgvraag van 2030, waarbij functioneringsproblemen, chronische aandoeningen, psychosociale problematiek en multi-morbiditeit de boventoon zullen voeren. Tegelijkertijd gaf ze aan dat de zorg enorm aan het veranderen is, zo kunnen mensen bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen door nieuwe technologieën en wordt de zorg steeds persoongerichter. Ze noemde als voorbeeld haar werk bij het Máxima Centrum voor Kinderoncologie, waar er iedere dag wordt gewerkt aan een optimale kwaliteit van leven voor kinderen met kanker. Waarbij ze uiteenzette hoe belangrijk het is dat deze oncologiepatiëntjes niet gezien worden als patiënten, maar als kinderen.

Pitches startups & tweede spreker
Na het inspirerende verhaal van Diana, mochten de volgende vijf startups hun idee presenteren: DAPP, Fitgaaf!, FluidBalance, Hearo en IVWear. Ook deze startups presteerden het om binnen de gestelde minuut te pitchen! Voorafgaand was afgesproken dat het publiek zou gaan staan en applaudisseren wanneer de 60 seconden voor de pitch waren verstreken. Doordat bijna alle startups zich keurig aan de afgesproken tijd hielden, werd uiteindelijk maar een enkeling afgekapt door een overweldigend applaus. Ook in deze ronde kreeg iedere startup na afloop waardevolle feedback van het expert-panel, bijvoorbeeld over het businessmodel of de haalbaarheid van het idee. Tevens werd er middels een feedbackformulier bijgehouden waar de betreffende startup rekening mee zou kunnen houden in de toekomst. Na de tweede ronde van startups brak de pauze aan, waarin het publiek de kans kreeg om de verschillende standjes van de innovatiemarkt te bezoeken.
Vervolgens riep Wilbert Bekendam na een halfuur iedereen weer naar z’n plek om de tweede spreker het woord te geven. Jeroen Crasborn, senior adviseur zorgstrategie bij het Zilveren Kruis, vertelde over het perspectief van de zorgverzekeraar op het SHC-thema ‘De Mens Centraal’. Jeroen sprak over de verandering van de maatschappij, waarbij de verzorgingsstaat naar een participatiestaat verschuift. Hij doelde hierbij op de ontwikkeling van vraag gedreven langdurige zorg en de toenemende verantwoordelijkheid van de burger.
Na de interessante voordracht van Jeroen mochten de laatste vijf startups hun idee presenteren aan het publiek: Levels Diagnostics, Meneer Pienter, Percutaneous, PerfectPose en Totem Open Health. Ook deze vijf startups gaven een indrukwekkende pitch! Na afloop van de presentaties werd het publiek gevraagd om hun stem uit te brengen op de startup die volgens hen de grootste indruk had gemaakt en welke de publieksprijs zou moeten winnen. Het publiek vulde zijn/haar voorkeur in, terwijl de SHC-partners de vijf winnende startups selecteerden met het SHC jaarbestuur.

Live-bidding
Na de tweede pauze brak het belangrijkste moment van de dag aan: de vijf winnende startups werden bekend gemaakt. Deze mochten nog een keer drie minuten pitchen om de partners van de SHC en de zaal te overtuigen waarom hun onderneming een financiële of in-kind bijdrage zou moeten ontvangen. De vijf winnende startups waren CC Diagnostics, FluidBalance, IV Wear, 2Tango.Signs en Percutaneous! De publieksprijs, een dagje uit met het startup team naar Toverland, inclusief gebruik van een vergaderlocatie, werd uitgereikt aan DAP!
Gedurende de Live Bidding zorgde dagvoorzitter Wilbert Bekendam ervoor dat de vijf startups na iedere presentatie financiële en in kind bijdragen ontvingen van de SHC-partners en andere investeerders. Op deze manier kunnen de winnaars hun startup laten groeien en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait bij de Sustainable Healthcare Challenge! Na afloop van de Live Bidding werden de handen geschut en de winnaars gefeliciteerd. Vervolgens werden de vele prijzen, zoals strategiemiddagen en juridisch advies, uitgedeeld aan de vijf winnende startups. Tevens werd er door de hostlocatie van het Congres, het Eramus Center for Entrepreneurship nóg een prijs uitgedeeld, namelijk een ticket voor het ECE ‘Get-Started’ programma. Ook deze prijs ging naar DAP, het geluk kon niet op!

Na deze energieke middag werd iedereen verzocht om zich te verplaatsen naar boven, voor de borrel. Er werd volop nagepraat over de pitches, presentaties, uitgedeelde prijzen en toekomstplannen van de startups. Tussendoor werden er kaartjes en telefoonnummers uitgewisseld terwijl iedereen genoot van een hapje en een drankje.
Wij van het jaarbestuur kijken vol enthousiasme terug op een geweldige Sustainable Healthcare Challenge 2017 en zijn trots dat we samen met onze partners, support partijen, startups, coaches, de Raad van Toezicht, ambassadeurs en investeerders zorginnovatie hebben kunnen stimuleren voor een duurzame gezondheidszorg! Nogmaals bedankt en tot volgend jaar!

Liefs,

Merian, Terry, Dieuwke, Rick & Anke

Benieuwd naar de kiekjes van de Challenge & Congres 2017? Klik hieronder op de foto voor het gehele album!