Historie

De Sustainable Healthcare Challenge is een jonge stichting opgericht door jonge mensen. In 2012 kregen toenmalige studenten farmacie en scheikunde, Jan-Jaap Verhoef en Luuk Veeken, het idee om een bedrijf op te richten dat zich toespitste op de gezondheidszorg. Een derde student, Maarten Boertien, student economie, sloot zich bij het duo aan en met zijn drieën kwamen ze op het idee om een consultancy bedrijf voor studenten op te richten. Om naamsbekendheid te vergaren organiseerden de drie een wedstrijd voor jonge zorgondernemers waarbij zijn hun idee voor zorginnovatie konden pitchen en daarmee financiële en structurele steun konden winnen om hun innovatie te kunnen verwezenlijken.

Het idee voor deze wedstrijd kwam voort uit de ambitie van de drie om ondernemerschap in de zorg onder studenten en young professionals te stimuleren. De zorg schreeuwde namelijk om hervormingen en innovaties die de torenhoge zorgkosten konden drukken en de kwaliteit en toegang van de openbare zorg in Nederland zouden verhogen. Tot op dat moment werd er door zorginstellingen weinig gedaan op dat vlak.

Gaandeweg werd duidelijk dat veel spelers in de zorg geïnteresseerd waren in het concept dat door de studenten bedacht was. De wedstrijd was dan ook een groot succes. Zodoende besloten Maarten, Luuk en Jan-Jaap om het idee van een studenten consultancy te laten varen en zich te focussen op het organiseren van een nieuwe, grotere en mooiere editie van de zorginnovatiewedstrijd. Ze gaven het de naam: de Sustainable Healthcare Challenge (SHC).

Sindsdien heeft er jaarlijks een editie van de SHC plaatsgevonden, waarbij een aantal evenementen voorafgaand aan de echte “challenge” werd georganiseerd: een inspiratiedag en een masterclass. Deze evenementen waren bedoeld om studenten en jonge ondernemers die affiniteit hebben met ondernemen in de gezondheidszorg de kans te geven om in contact te komen met elkaar en met zorgprofessionals die individuele hulp bieden bij het proces van een start-up beginnen.

DSC06005

Jan Jaap Verhoef, Maarten Boertien en Luuk Veeken.