KPN en zijn dochteronderneming E-Zorg geloven er in dat nieuwe communicatietechnologieën en Digital Healthcare-toepassingen bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten en dat het kostenbesparende en efficiënte oplossingen kunnen zijn voor de vaak ingewikkelde zorgprocessen.

KPN & Digital Healthcare ecosysteem
Een betere, toegankelijke en betaalbare zorg voor patiënt en zorgverlener creëren, dat is het doel van KPN E-Zorg. Maar dat doel bereiken we niet alleen. Vandaar dat KPN zich actief inzet om patiënten, cliënten, zorgprofessionals, ICT-leveranciers en veelbelovende Digital Healthcare startups met elkaar te verbinden. Meerdere keren per jaar organiseert KPN New Business Digital Health lunches en andere startup Events om dit ecosysteem in Nederland bij elkaar te brengen. Door krachten te bundelen en samen in te spelen op de behoeftes in de zorgmarkt, creëren we slimme en innovatie oplossingen, zoals de Hartritme Diagnostiek, de Werkplek voor de Zorg, ZorgSlim Mobiliteit, ZorgCloud en KPN ÉÉN. Bovendien investeert KPN Ventures direct en indirect in snel groeiende technologische bedrijven die actief zijn in onder andere de gezondheidszorg, zoals Personal MedSystems en Sensara. Al deze ontwikkelen dragen ertoe bij dat innovatieve diensten worden ontwikkeld waarmee KPN de zorgaanbieders kan ontlasten én de patiënten de regie over hun leven terug kan geven.

Enkele voorbeelden:

KPN Hartritme Diagnostiek is een oplossing waarvan zowel patiënt als zorgverlener profiteert. Met de Hartritme Diagnostiek krijgen huisartsen cardiologische meetapparatuur in bruikleen die zij aan patiënten kunnen meegeven. Met de eventrecorder kunnen patiënten eenvoudig een hartopname maken zodra de klachten opspelen. De geïntegreerde simkaart zet de gegevens automatisch door naar de Medische Service Centrale. Deze centrale beoordeelt jaarlijks 12.000 patiënten, geeft advies en schakelt zo nodig hulp in. Zo voorkomt de huisarts onnodige verwijzingen en houdt de patiënt een vinger aan de pols.

Personal MedSystems (PMS) is een Duits bedrijf dat in samenwerking met cardiologen een dienst (“CardioSecur”) heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt voor zorgverleners en patiënten om met een smartphone of tablet op ieder moment, ook thuis, een volwaardige klinische ECG te maken. De data wordt veilig opgeslagen, geanalyseerd en de applicatie geeft de gebruiker eenvoudig advies of actie zoals een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is of niet. Meetresultaten kunnen bovendien eenvoudig worden gedeeld met de zorgprofessional. KPN Ventures heeft in PMS geïnvesteerd en KPN werkt samen met PMS als (distributie)partner voor de CardioSecur oplossing op de Nederlandse markt, het is bovendien een aanvulling op de KPN Hartritme Diagnostiek dienstverlening.

KPN Zorgmessenger is een veilig alternatief voor de consumenten-messaging oplossingen zoals WhatsApp. Het belang van bescherming van patiëntgegevens dwingt zorgverleners tot een alternatief. Bovendien moet een arts er zeker van zijn dat een app wel de juiste accreditatie heeft voor klinisch en diagnostisch gebruik. De KPN Zorgmessenger combineert secure e-mail, messaging, en file transfer in één extra beveiligde oplossing voor de zorg. Met de messaging mogelijkheden van de dienst kunnen zorgverleners bijvoorbeeld, volgens het vier-ogen-principe, op afstand met elkaar ‘meekijken’ bij het toedienen van medicatie of het beoordelen van een plekje op de huid. Daarnaast biedt Zorg Messenger de mogelijkheid om te integreren met zorginformatiesystemen, zoals Elektronische Patiënten Dossiers.

Sensara combineert slimme sensoren met intelligente zelflerende software die continu in huis of in een zorginstelling het dagelijkse activiteitenpatroon registreren en vervolgens zorgverleners en familieleden attenderen op ongebruikelijke situaties en alarm slaan als er iets mis is. Vroegtijdig signaleren van mogelijke gezondheidsrisico’s zoals toenemend valgevaar of kans op uitdroging in de zomer, zorgen ervoor om risico’s te voorkomen in plaats van te genezen. Door de oplossing van Sensara wordt het mogelijk voor ouderen om langer zelfstandig in huis te blijven wonen. KPN Ventures heeft in de Sensara oplossing geïnvesteerd en KPN werkt samen met Sensara als (distributie)partner op de Nederlandse markt.

Contact:

KPN New Business
Het KPN New Business-team ontwikkelt en lanceert nieuwe diensten, vaak in samenwerking met veelbelovende en innovatieve technologiebedrijven. Hiermee stimuleert KPN het belang van zijn klanten en vroege innovatie in Nederland.
Contactpersoon: Marie-José van den Boomgaard: marie-jose.vandenboomgaard@kpn.com

KPN E-Zorg
KPN E-Zorg maakt het mogelijk dat zorgverleners op een veilige en betrouwbare manier met elkaar communiceren. KPN E-Zorg beheert het grootste zorgnetwerk van Nederland, zo’n 20.000 zorgverleners gebruiken haar diensten.
Contactpersoon: Natasja Snijders: natasja.snijders@kpn.com

KPN Ventures
KPN Ventures is het investeringsfonds van KPN en investeert in bewezen en schaalbare innovatieve producten of toepassingen op het gebied van: Digital Healthcare, Internet of Things, Connected Home, Cyber Security, OTT & Mobile applicaties, Clouddiensten en Data & Analytics.
Contactpersoon: Olivier Magnin: olivier.magnin@kpn.com