De eerste trainingsavond voor de 11 start-ups die deelnemen aan het SHC-traject 2019 heeft plaatsgevonden bij onze partner Online Department in de Maashaven van Rotterdam. De start-ups kregen een kijkje in de keuken van Online Department, waabij ze van UX experts leerden wat een “UX Designer” precies doet. Door Wouter van der Kamp werd de avond interactief geopend met onder andere de introductie van het double diamond model. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan!

Het doel van de workshop van de avond was duidelijk: van inzicht naar kans met de Customer Journey Map. De reis van je potentiële gebruiker beter leren begrijpen, zodat je een oplossing kunt ontwerpen die goed aansluit bij het huidige gedrag van de klant. De start-ups gingen in groepjes aan de slag met fictieve cases uit de gezondheidszorg.

Door een duidelijke persona te schetsen, een fictieve patiënt met helder gedefinieerde kenmerken, werd bepaald wie de patiënt journey ging doorlopen. Vervolgens werden er talloze post-its geplakt om erachter te komen welke fases deze patiënt doorloopt, welke emoties hij/zij daarbij ervaart en welke touchpoints er zijn. Daarnaast werd er ook een poging gedaan om het verhaal in een illustratie uit te drukken, wat toch een flinke uitdaging bleek te zijn.

Uiteindelijk kwamen de groepen tot een heldere probleem statement en deden zij een eerste gooi naar een oplossing. Deze oplossingen werden vervolgens omgezet in toneelstukjes die aan het einde van de training gepresenteerd werden aan de groep. De start-ups zullen de komende weken aan de slag gaan om door middel van deze UX design tools hun eigen patiënt journey uit te tekenen om hun oplossing verder te finetunen!

De Sustainable Healthcare Challenge blikt met veel plezier terug op een mooie workshop. We willen onze partner Online Department en de deelnemende start-ups nogmaals ontzettend bedanken voor hun inzet, enthousiasme en energie!

Heb je nog niet genoeg van de Sustainable Healthcare Challenge, heb je een geweldig idee voor een start-up of vind je het leuk om jonge ondernemers in actie te zien? Koop nu snel je tickets voor de Challenge & Congress op 23 mei of meld je aan om jouw start-up te pitchen!